BEL ONS +31 (0) 418 68 0844

bacteriedetectie aan de hand van uitgeademde lucht met AenoseVoor de ontwikkeling van de Aenose wordt een subsidie van ruim 1,2 miljoen euro vrijgemaakt.

De Aenose is een electronische neus die de maagbacterie Helicobacter pylori (H. pylori) in uitgeademde lucht kan detecteren. De bacterie die zich in de maag nestelt kan voor zeer ernstige problemen zorgen. In het uiterste geval kan dit leiden tot maagkanker. Wanneer de bacterie echter op tijd gevonden wordt is deze zeer effectief met antibiotica te bestrijden.

De bestaande methodes om deze bacterie te vinden zijn door middel van bloedonderzoek of het onderzoeken van de ontlasting. De nieuwe ‘high tech neus’ van het bedrijf eNose uit Zutphen kan dit alleen veel sneller en nauwkeuriger.

Bestaande ademtesten Werken vaak aan de hand van de inname van een bepaald middel. Als de bacterie dit middel dan ‘opeet’ kunnen de afvalstoffen die de bacterie uitstoot worden gemeten. Dit is echter laboratorium werk en daardoor erg kostbaar. Bloedonderzoek word gedaan aan de hand van antistoffen in het bloed. Dit treed alleen niet direct na de infectie op, terwijl je graag zo snel mogelijk weet of er een infectie heeft plaatsgevonden.

Door middel van Kunstmatige Intelligentie kunnen er in de uitgeademde lucht aanwijzingen worden gevonden die duiden op de H. Pylori Bacterie. Mensen met deze maagbacterie hebben namelijk een ander ademprofiel. Om de Aenose verder te ontwikkelen is er nog wel een groot aantal patiënten nodig. Kunstmatige intelligentie is namelijk zelflerend. Op basis van de data die het systeem verwerkt word een algoritme gemaakt die deze bacterie opspoort. Hoe meer data het systeem verwerkt, hoe preciezer het algoritme.

Er is een subsidie van 1,2 miljoen euro vrijgemaakt woor het consortium dat betrokken is bij de ontwikkeling van de eNose. Naast eNose zijn ook Next Generation Technology , Auxzenze en Medion betrokken bij dit project. Het Radbout UMC, het Isala Ziekenhuis en Bernhoven ziekenhuis nemen ook deel aan dit consortium. De subsidie zal worden gebruikt om de eNose verder te ontwikkelen en er een klinisch toepasbaar product van te maken.

Pin It