BEL ONS +31 (0) 418 68 0844

laswerkzaamhedenIn de trams van het Haagse vervoersbedrijf HTM is in de verf het kankerverwekkende chroom-6 aangetroffen.

Al eerder zijn zijn er restauratiewerkzaamheden aan de trams stopgezet. Toen ging het alleen nog om vermoedens van de aanwezigheid van Chroom-6. Er zal nu extra onderzoek worden gedaan om te kijken tot op welk niveau het personeel in aanraking is geweest met het zeswaardig oxide van chroom. Ondanks dat de werknemers van HTM zelf de verf niet hebben aangebracht kan het middel vrijkomen bij het bewerken van de trams (lassen, slijpen, enz.).

Onderzoek omtrent veiligheidsmaatregelen

HTM gaat ook onderzoeken of de huidige veiligheidsmaatregelen, zoals afzuiging en beschermende kleding, goed genoeg zijn of dat ze aangescherpt moeten worden. Er gaat nu worden gekeken of de veiligheidsmaatregelen zoals beschermende kleding, of correcte afzuiging moeten worden verbeterd bij HTM. Ook bij het veilig slijpen chroom 6 beschermingAmsterdamse vervoersbedrijf GVB wordt een vergelijkbaar onderzoek gestart.

Veilig werken met chroom 6

Sinds 2017 zijn de veiliegheidsverplichtingen omtrent chroomhoudende metalen verscherpt. Zo is er nu een stappenplan met een aantal check-lists die u van de Inspectie SZW moet doorlopen om veilig te kunnen werken.

Technische maatregelen (Arbo)

Naast de checklist; Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen en de checklist; Chroom 6 oppervlakken zijn er ook verschillende technische beheersmaatregelen opgesteld. Zo geldt dat voor: Machinaal schuren met een schuurmachine, het afbramen met een haakse slijpmachine en het stralen van grote onderdelen in een straalcabine vaak een aparte cabine nodig is. Deze industriële cabines hebben dan een geïntegreerde afzuiging en moeten soms zelfs van buiten af bedienbaar zijn.

Industriële cabines - chroom 6 beschermingIndustriële cabines met chroom 6 bescherming

Dit soort van oplossingen komt vaak niet kant en klaar in de verpakking. In veel gevallen gaat het hier om op maat gemaakt (spuit)cabines. Het type afzuiging, het formaat, de mobiliteit, brandbeveiliging, afgescheiden werkruimtes; zijn allemaal voorbeelden van op maat gemaakte toepassingen. Deze toepassingen kan UC Technologies voor u realiseren. De professionele spuitcabines die wij ontwikkelen voldoen aan alle Arbo eisen en worden volledig op uw wensen en eisen ingericht. Op deze manier bent u verzekerd van een gezonde en veilige werkomgeving voor u en uw collega’s.

Voorbeelden van werkzaamheden waarbij gelet moet worden op blootstelling aan chroom 6:

  • verspuiten van verf die chroom-6 bevat
  • het bewerken (snijden, schuren of lassen) van oppervlakken waarop chroom-6-houdende verf zit
  • lassen van roestvrij staal (rvs)
  • verchromen van oppervlakken van metaal of kunststof, als hierbij chroom-6-verbindingen worden toegevoegd en die worden omgezet in chroom-0 op het metaal of kunststof
  • houtconservering en de verwerking en het contact met geconserveerd hout
  • werken met cement
  • werkzaamheden in of nabij een leerlooierij en bij verwerking van leer

Lees hier meer over de toepasingen van onze Industriele spuitcabines 

Volledige lijst met technische maatregelen inspectie SZW

Pin It