BEL ONS +31 (0) 418 68 0844

Om een gezond gewicht te krijgen, weten we allemaal dat we minder calorieën moeten innemen dan dat we verbranden. Minder boterhammen tijdens het ontbijt en de lunch en een opscheplepel minder warm eten zetten morgen al zoden aan de dijk! En vooral: blijven bewegen! Hoeven we ook niet ingewikkelde diëten te volgen en dieet theorieën te volgen met ingewikkelde berekeningen over vetpercentages en BMI. Minder kilo's verbruiken is volgens mij ook de eerste belangrijke stap om als mkb-maakbedrijf een flinke bijdrage te leveren aan het doel om de reductie van broeikasgasemissies naar ten minste 55 procent ten opzichte van 1990 in 2030 te realiseren.

Ik heb het bewust over kilo's en niet over CO2-footprint. Als mkb-ondernemer vind ik dit een moeilijk te hanteren begrip. Het dwingt mij om de belasting op de aarde ofwel impact van een ingekocht product gedurende zijn gehele levensduur op te vragen en eventueel te controleren. Dit kan ik niet doen zonder gespecialiseerde consultants. Bovendien veranderen de conclusies continu met nieuwe inzichten. Als mkb-ondernemer kan ik wel het gewicht van de ingekochte goederen, elektriciteitsverbruik en gasverbruik eenduidig vaststellen. Dat is makkelijk meetbaar. Daarnaast zou je de inkoopstroom in het bedrijf kunnen splitsen in de drie deelstromen mankracht, productiemiddelen en productie. Als we op die drie fronten de simpele ambitie 'minder' loslaten, komen we een heel eind.

Dus, eenvoudig gezegd: minder materialen per product inkopen, minder snel, volledig nieuwe machines aanschaffen en zuinig op ons personeel zijn. Recyclen, hergebruik en refurbish alles wat kan. Van koffiebekers in de kantine tot CNC-machines. Het is te laat om te blijven gokken op disruptieve technologieën die nu binnen 8 jaar rijp genoeg zijn om te waarborgen dat we door kunnen gaan met 'business as usual'. Want we hebben haast! We hebben nog maar acht jaar tot 2030.

Maar door die haast hoeven we niet selectief te werk te gaan. Dit maakt acteren een stuk eenvoudiger. Geen getwijfel of discussie over wat wel en wat niet. We volgen immers niet een dieet waarbij we alleen bepaalde dingen laten, maar waarbij we alles mogen eten. Maar dan van alles de helft! Dus gewoon alles kopen wat nodig is om je bedrijf gezond en up-to-date te houden. Maar zorg dat het kg./jaar aan inkoop in 2030 gehalveerd is. En bedenk: elke kg. heeft een impact op deze wereld!

We houden onze maakbedrijven in Nederland door het juiste dieet toe te passen. Hoe dat volgens mij zou kunnen wil ik op deze plek de komende maanden met jullie delen. Graag hoor ik of jullie hier ook ideeën over hebben of al zelf inspirerende ervaringen willen delen over dit grote mkb-maakbedrijfdieet. Ik heb de waarheid niet in pacht, maar dat hebben alle mkb-maakbedrijven met elkaar wel!

Ton Hauzer - Circulaire maakindustrie

Onderweg naar een Circulaire
Maakindustrie

Beeld: Sander van der Torren

Pin It