BEL ONS +31 (0) 418 68 0844
Ontstoffingsinstallaties of algemener: luchtreinigingsinstallaties of luchtbehandelingsinstallaties worden ingezet wanneer vervuilde lucht niet ongelimiteerd in de buitenlucht geloosd mag worden.

Luchtbehandelingsinstallaties worden in de verversingsstroom geplaatst om vervuilde buitenlucht te reinigen, op temperatuur en luchtvochtigheid te brengen. De behandelingsinstallatie in de afvoerstroom vangt genoeg vervuiling af om onder de emissienormen te blijven.

Waar wordt de ontstoffingsinstallatie toegepast?

Ruimteventilatie word vaak ingezet in bedrijfspanden. Deze bedrijfspanden zijn in veel gevallen loodsen waar bijvoorbeeld hout of staal wordt bewerkt. In deze gevallen is het natuurlijk belangrijk dat de lucht wordt afgezogen. De lucht in deze ruimten vervuild snel en kan problemen voor de gezondheid veroorzaken.

Als de vervuilingseigenschappen dit toelaten, kan om energie te besparen ook een luchtbehandelingsinstallatie in de recirculatiestroom geïnstalleerd worden. En voorbeeld van zo’n installatie is onze MACbuster.

De MACBuster kan op de vloer geplaatst worden of tegen de wand gehangen worden. Vervuilde lucht wordt aangezogen, micro- en nanodeeltjes worden eruit gefilterd, de schone lucht van HEPA kwaliteit wordt zodanig weer de productieruimte ingeblazen voor een optimale opmenging en opstuwing van vervuilde ruimtelucht. Het filtermedium worden automatisch gereinigd. De deeltjes worden in een stofvat opgevangen.

Ontstoffinsinstallatie
MACBuster ontstoffinsinstallatie.

Onze ventilatie en filtratiesystemen maken wij veelal op maat. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld gewenst dat de onstoffingsinstallatie meerdere filterpatronen bevat. Het kan ook zijn dat het bij u om een kleine of juist hele grote bedrijfshal gaat. Plaatselijke afzuiging is dan soms niet mogelijk, of gewoon niet gewenst. Terwijl het wel kan zijn dat de ruimte een grote stofbelasting heeft. In deze gevallen kunnen onze modulaire ontstoffingsinstallaties precies op uw wensen worden afgestemd. Voordelen van onze ruimteventilatie met ontstoffingsinstallatie:

  • Door de recirculatie van de lucht gaat er weinig warmte verloren wat scheelt in de kosten
  • Het persluchtreinigingssysteem wordt automatisch aangestuurd
  • Inclusief drukverschilmeter
  • Het geluid van de ventilatie kan goed worden geïsoleerd
  • CE-gecertificeerd

Hoe werkt de filter van de ontstoffingsinstallatie?

Het ventilatiesysteem heeft een filterdoek met filterpatronen die zijn voorbehandeld. Deze voorbehandeling wordt gedaan met Ultra Web. De nanovezels van Ultra Web zijn ontzetten fijn en speciaal vervaardigd. De microscopisch kleine vezels met een diameter van 0,2 – 0,3 micron zorgen voor een optimaal rendement. Bij aanvang is het effect dat 99,97% van de stofdeeltjes van 0,3 micron worden gefilterd. Vervolgens neemt die effect tijden het gebruik alleen maar toe.

Ontstoffingsinstallaties voor de veiligheid

Een ontstoffingsinstallatie kan helpen bij het voorkomen van stofexplosies door stofdeeltjes uit de lucht te verwijderen en zo de concentratie van brandbaar stof in een industriële omgeving te verminderen. Stofexplosies treden op wanneer brandbaar stof wordt vermengd met zuurstof in de lucht en vervolgens wordt ontstoken, wat kan leiden tot een plotselinge en gevaarlijke explosie. Het verminderen van de hoeveelheid stof in de lucht is daarom een cruciale stap in het voorkomen van dergelijke explosies.

Een ontstoffingsinstallatie, ook wel een stofafscheider genoemd, is ontworpen om stofdeeltjes uit de lucht te halen en ze op te vangen in filters of opslagtanks. Hierdoor wordt de concentratie van zwevend stof in de lucht verminderd, wat het risico op een stofexplosie aanzienlijk verkleint. Het is echter belangrijk op te merken dat het niet voldoende is om alleen een ontstoffingsinstallatie te hebben. Andere veiligheidsmaatregelen en preventieve maatregelen zijn ook nodig om het risico op stofexplosies te minimaliseren.

Luchtkwaliteitsinspectie

Voldoet u met uw bedrijf nog een de voorgeschreven luchtkwaliteitseisen? Voor meer informatie over luchtkwaliteitsinspecties en onderhoud kunt u op de onderstaande link klikken.
luchtkwaliteitsinspecties

Pin It