BEL ONS +31 (0) 418 68 0844

stikstofdioxide vervuiling tunnelmond

Bij één op de vijf kinderen met astma in Nederland is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door het verkeer.

In de grote steden van Nederland wordt zelfs 50% van alle astma gevallen veroorzaakt door uitlaatgassen. Het onderzoek gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet, laat dit blijken. Stikstofdioxide, voornamelijk uit dieselauto's en vrachtwagens zorgen voor het grootste deel dat dit gas in de lucht wordt uitgestoten.
Astma is in Nederland de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Zo'n honderdduizend kinderen tot veertien jaar lijden aan de ziekte volgens het longfonds. 

Gevaar door uitstoot in de grote steden nog groter

Iedere dag worden voornamelijk de bewoners van de grote steden (en hiermee dus ook de kinderen) blootgesteld aan een grote hoeveelheid luchtvervuiling. Longarts Hans in 't Veld ziet de gevolgen van de grote hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht dagelijks terug tijdens het spreekuur. Het gevaar van dit gas is dat je het niet ziet en het daarom ook niet echt merkt. Het veroorzaakt echter wel ontstekingen in de luchtwegen. Astma onstaat vaak op jonge leeftijd. Hans spreekt vaak kinderen die het benauwd krijgen bij het sporten en daardoor minder buiten komen. 

Ambitieuzere maatregelen tegen luchtvervuiling

Volgens directeur van het longfonds Michael Rutgers moet de overheid meer doen aan de slechte luchtkwaliteit. Samen met long- en kinderartsen, wetenschappers en zorgverleners luidt hij de noodklok.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is bezig met een 'Schone Lucht Akkoord'. Dit akkoord heeft als doel 50% gezondheidswinst te realiseren in 2030 ten opichte van 2016. De kamerleden kregen een petitie overhandigd met het verzoek tot ambitieuzere maatregelen. Deze petitie was onder andere ondertekend door het longfonds, de hartstichting, verpleegkundigen en artsen.

Vervuiling in de grote steden

Het probleem van de enorme hoeveelheden uitstoot in de grote steden zien wij bij U.C. Technologies al langer. Een plek waar deze uitstoot zich verzamelt is bij de tunnelmonden. Op het moment wordt deze uitstoot vaak afgezogen door grote energieslurpende ventilatoren. Een andere oplossing die wordt toegepast is het opnieuw uitstoten van de gassen op grotere hoogte. Beide van deze oplossingen verplaatsen enkel het probleem en zijn verre van ideaal. Het HD Clean Tunnel systeem van U.C. Technologies is hèt gecombineerde energieterugwinning- en luchtreiningsysteem voor tunnels en wegoverkappingen. Door het gebruik maken van natuurlijke luchtstromen kan er met veel minder energie tot van 90% van de schadelijke stoffen worden opgevangen. Op deze manier verbeteren we de luchtkwaliteit op een efficiënte manier!

Lees hier meer over het verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide bij de tunnelmond

Pin It