BEL ONS +31 (0) 418 68 0844
Er dreigen duizenden ontslagen te vallen door nieuwe Europese milieuregels rondom chroom. Daarbij zal een flink deel van de verdwenen werkgelegenheid buiten de Europese Unie terecht komen.

Hiervoor waarschuwen brancheverenigingen in de metaalsector. Ook Nederlandse ministeries zijn kritisch op de nieuwe milieuregels, en roepen Brussel op de plannen goed tegen het licht te houden.

Chroom

Het gaat om de regels rondom het gebruik van chroom-6. Dit metaal wordt gebruikt om bijvoorbeeld fietsbellen of glimmende kranen te maken. De verwerking ervan is kankerverwekkend, daarom werkt de EU aan regels waardoor bedrijven vanaf september 2017 aparte toestemming moeten aanvragen om met chroom-6 te kunnen werken. Wordt een aanvraag goedgekeurd, dan krijgen verwerkers voor een periode van vier tot twaalfjaar een ontheffing.

Maar metaalbedrijven buiten de Europese Unie mogen wel chroom-6 blijven gebruiken. Ook mogen Europese bedrijven producten van deze buitenlandse fabrikanten blijven kopen. Dat is een ongelijk speelveld, stellen ondernemersvereniging FME, Koninklijke Metaalunie en Vereniging ION. Ze lieten onderzoeksbureau Panteia becijferen dat hierdoor honderden faillissementen kunnen volgen.

100.000 banen

Het bureau voorziet in de hele EU groot verlies van banen. Als bedrijven een vergunning krijgen om maximaal zeven jaar met chroom-6 te werken, dan zouden daarmee in de 28 EU-landen bijna 100.000 banen verloren gaan. Als bedrijven maar voor vier jaar een vergunning krijgen loopt het verlies op tot meer dan 300.000 banen.

Ministeries

Het ministerie van Economische Zaken deelt een deel van de zorgen. Het ‘kan niet zo zijn’ dat producten die buiten de EU op een gevaarlijke manier zijn gemaakt gewoon toegang houden tot de Europese Unie, stelt het ministerie. Dit terwijl de industrie hier ‘voor grote problemen’ staat door het aanpassen van de werkwijze. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sluit zich bij die reactie aan, met als aanvulling dat het tegelijk belangrijk blijft om werknemers te beschermen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft nog geen standpunt, maar zegt deze te gaan opstellen op basis van een ‘juiste afweging’ van veiligheidsaspecten en economische gevolgen. Nederland kan als lidstaat nog invloed uitoefenen op de nieuwe regels.

Omzet

Voor Nederland is chroom van aanzienlijk belang. Er zijn ruim 1300 medewerkers direct betrokken bij de verwerking van chroom-6. De sector haalt jaarlijks een omzet €5,3 mrd, stelt het Panteia-rapport. Ongeveer de helft daarvan komt van bedrijven die daadwerkelijk werken met chroom-6, de andere helft komt van bedrijven die producten met chroom-6 verkopen.

Bron:
http://fd.nl/ondernemen/1160853/metaalsector-vreest-massaontslagen-door-eu-regels-rond-chroom
Pin It