BEL ONS +31 (0) 418 68 0844
Problemen oplossen bij de bron: Eindhovense wetenschappers halen uitlaatgassen uit de lucht met een speciale bestrating.

De oplossing voor door uitlaatgassen vervuilde lucht komt uit onverwachte hoek. De eeuwig oprukkende bestrating waarover de auto’s rijden kan helpen smog te verwijderen. Eindhovense techneuten halen in Hengelo de helft van de luchtvervuiling weg, en de wereld kijkt mee. Volgens de LA Timesgeven de Eindhovenaren ons hiermee een blik op hoe steden in de toekomst eruit gaan zien.

En het werkt


De straat die luchtvervuiling opeet, is de Castorstraat in Hengelo. Daar test een team van de TU in Eindhoven hun ‘photocatalytic pavement‘. Na een jaar zijn de stikstofoxides in de lucht met 45 procent afgenomen.


De straatstenen zijn behandeld met titaniumoxide. Deze stof is in staat vervuiling zoals stikstofoxide uit de lucht te halen en om te zetten in minder schadelijke stoffen zoals nitraten. De catalysatoren worden mettertijd minder effectief, en de kosten liggen 10% hoger dan normale bestrating.
Pin It