BEL ONS +31 (0) 418 68 0844

De dubbellaagse tunnel is volgens Projectbureau A2 dé oplossing voor de luchtkwaliteit in Maastricht Oost. Omdat 80% van het verkeer onder de grond verdwijnt, zijn de stilstaande auto’s met draaiende motoren verleden tijd. Bovendien wordt het sluipverkeer dankzij de tunnel uit de omliggende wijken gehaald. Dat betekent een opmerkelijk betere luchtkwaliteit voor Maastricht-Oost.

Projectbureau A2 Maastricht reageert hiermee op uitlatingen van een Vlaamse hoogleraar gezondheidswetenschappen, Dr. Dirk Avonts.
Die zei gisteren op een bijeenkomst over de luchtkwaliteit dat de hoge concentraties schadelijke stoffen bij de tunnelmonden ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Zelfs als de gewenste luchtfilterinstallatie zou worden geplaatst. Volgens de tunnelbouwers zullen de hoogste concentraties fijnstof en stikstofdioxide echter dalen met 70% tot 80%.

N.B.
Volgens http://www.telegraaf.nl/binnenland/25191983/__A2-bouwers_vervolgd__.html :  Tunnelbouwers A2 vervolgd

Om extra aandacht te besteden aan het thema gezondheid heeft A2 Maastricht vanaf de start de onafhankelijke advisering van de GGD ingeroepen. De GGD bewaakt en beschermt de gezondheid van de burgers en heeft steeds meegekeken met planvoorbereiding en -uitvoering tijdens de bouw. Ook als de tunnel eenmaal in gebruik is genomen worden de eerste luchtmetingen gedeeld met de GGD.

Bij de tunnel zijn verder verschillende bouwtechnische en klimaatneutrale maatregelen getroffen voor een betere luchtkwaliteit. De belangrijkste maatregel is de verspringende tunnelmonden.
Berekeningen tonen aan dat de luchtkwaliteit in 2017 veel beter zal zijn dan in 2010. We laten het niet bij berekeningen. Via de luchtmeetstations van de provincie zal de luchtkwaliteit straks ook bij de tunnelmonden worden gemeten. Bij de noordelijke tunnelmonden in wording staat al een luchtmeetstation. Het tweede staat nu nog halverwege het tunneltracé, maar zal straks verplaatst worden richting zuidelijke tunnelmonden.

Bron: http://www.rtvmaastricht.nl/nieuws/23337480/betere-luchtkwaliteit-door-tunnnel

Pin It