BEL ONS +31 (0) 418 68 0844

Alle basisscholen kunnen via de GGD komend schooljaar een gratis CO2-meter krijgen. Met zo’n meter kunnen docenten controleren of er genoeg frisse lucht in een lokaal aanwezig is. Dat schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer.

CO2 is koolstofdioxide. Iedereen die uitademt, zorgt ervoor dat deze natuurlijke stof in de lucht terechtkomt. Als er te veel CO2 in de lucht zit, moet er verse lucht – met veel zuurstof – naar binnen. Dat kan door een raam open te zetten of op een andere manier te ventileren.

Uit onderzoek bleek eerder dat veel klaslokalen te warm zijn of niet goed worden geventileerd. Op 80 procent van de scholen was de kwaliteit in de lokalen onder de maat. Dat zorgde voor meer verzuim, gezondheidsklachten en slechtere prestaties van leerlingen en leraren.

Om scholen te helpen de problemen aan te pakken, is er de afgelopen jaren een actieplan uitgevoerd. Circa 4300 van de 7000 basisscholen kregen advies over frisse lucht van de GGD. Zij kregen ook al een CO2-meter. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om de ventilatie van nieuwbouw te verbeteren. Verder worden nieuwe scholen en scholen die verbouwd worden door de overheid verplicht om een CO2-meter in huis te hebben.

Pin It