BEL ONS +31 (0) 418 68 0844

Het is verleidelijk om beveiligingsmaatregelen om economische redenen steeds voor je uit te schuiven omdat blootstelling toch maar af en toe optreedt. Bij sommige stoffen, zoals kankerverwekkende stoffen, is dit niet verstandig.

Dosis en duur van de blootstelling.

De totale hoeveelheid van de stof waaraan het lichaam wordt blootgesteld is de (externe) dosis. De dosis wordt bepaald door de hoogte en de duur van de blootstelling. Zo geeft een blootstelling van 300 mg/m3 aan een stof gedurende tien minuten eenzelfde (externe) dosis als een blootstelling van 50 mg/m3 gedurende een uur. Het schadelijke effect van een stof wordt daarnaast ook bepaald door de hoeveelheid die in het lichaam wordt opgenomen, de interne dosis. Zo kan de opname van een oplosmiddel in de longen van persoon tot persoon verschillen. Het verschil ontstaat door bijvoorbeeld de zwaarte van het werk (hoe meer inspanning, hoe meer zuurstofgebruik, hoe meer verontreinigde lucht in de longen komt), maar ook aanleg: de opname is bij de ene persoon efficiënter dan bij de ander.

De conditie van het lichaam bepaalt ook of de effecten van de stoffen optreden. Mensen met een zwakke gezondheid krijgen vaak eerder klachten. Hetzelfde geldt voor baby’s, jonge kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden.

Bij veel gezondheidseffecten moet de hoeveelheid van de stof een drempel overschrijden. Als de blootstelling kleiner is dan die drempel, vindt het effect niet plaats.

Bij kankerverwekkende stoffen is er meestal geen drempelwaarde. Ook de kleinste hoeveelheid kan de kanker veroorzaken. Wel geldt dat naarmate de blootstelling hoger is, de kans op kanker groter is.

Vaak is er een verschil in het effect tussen een hoge blootstelling in een korte tijd en een lage blootstelling gedurende lange tijd. Een zeer hoge blootstelling aan oplosmiddelen als alcohol in een korte tijd (enkele uren) veroorzaakt hoofdpijn, duizeligheid en braakneigingen (acute effecten). Lage blootstelling gedurende veel langere tijd (gedurende maanden of jaren) kan leiden tot slapeloosheid, minder concentratievermogen en dementieklachten (chronische klachten). De totale dosis kan in beide gevallen gelijk zijn.


Bron:

http://arbocatalogus.fenelab.nl/gevaarlijke-stoffen/blootstelling-aan-gevaarlijke-stoffen/++infopage++3a1ba6472ff911857b622682a838e25d

Pin It